torsdag 28 april 2011

Leve Monarkin och allt som där hör till. Även kanapeér!


I dagens avisa, SvD, kan man läsa en synnerligen kritisk och rojalistfientlig artikel signerad en viss herr Lars Ryding.

Han påstår att hela det förestående bröllopet mellan Kate Middleton och prins William är ”bröllopscirkus i en snurrig värld.”

Herr Ryding säger vidare att monarkin är ett sagosystem och att stödet för monarkin är att i det närmast betrakta som religiöst. I sin vidare kritik riktar sig denne rojalist fientlige man mot den helt fantastiska filmen ”The king’s speech”, och har mage att säga att den är rena rama republikanska propagandan? Har han själv sett filmen månne? Tror icke det. Det har ju i och för sig icke jag heller. Men min Hushållerska Rakel Karlsson har sett den ett tjugotal gånger, och hon säger mellan gråt attackerna  att den är rent magnifik.

Herr Ryding påstår också med illa dold ironi i inledningen av sin artikel, att det bara är den hårdföra kärnan av kunglighetsdyrkare som inköpt sig små kanapéer som  kommer att sitta vid TV:n då bröllopet går av stapel och avnjuta dessa. Hånfullt säger samme man i slutet av sin artikel återigen negativa saker om kanapéer.

Min bäste herr Ryding det kan vara en sak att driva gäck med oss rojalister men att klanka ned på en kanapé, det är oförlåtligt.

En kanapé är de facto en av bas ingredienserna i ett hushåll av min dignitet. Vad vore en diné i mitt hushåll utan en aptitretare i form av en kanapé? Och vad vore en middag på tu man hand med en dam utan en inledning av väl kyld champagne och just några läckra kanapéer?

Nej just det. Inget! Det vore ingen lyckad tillställning om det inte serverades kanapéer till.

Och framför allt till ett kungabröllop skall det alltid serveras dessa små läckerbitar. Därför min bäste herr Ryding så ämnar jag nu presentera några väl utvalda recept på dessa små underbara tingestar. Vilket jag egentligen inte borde göra med tanke på herr Rydings avoga inställning till just kanapéer. Men det finns kanske andra där ute i världen som med glädje skulle uppskatta dessa gourmetriska triumfer som jag nu ska få be att framföra.

De följande recepten som jag nu ämnar visa menigheten är de facto ganska lätta att tillaga och ingredienserna är tämligen billiga. Och för att höja statusen på dessa recept och då jag icke vill avslöja mina egna fantastiska kulinariska kreationer på detta område, så kommer här sex stycken recept på kanapéer som serverades som förrätt till Nobel middagen 1947. Det vill säga de recept som min hushållerska Rakel så omtänksamt rivit ur veckotidningarna. Låt er väl smaka. Även ni herr Ryding.

”Ta en kanapé till, kära du!”





Om ni mina damer och herrar klickar lite varsamt på "LÄS MERA" Knappen härunder så kanske jag icke mer behöver förklara för menigheten att jag inte skriver halvfärdiga inlägg.







Liten buffé med kanapéer

Tunnbrödsrulle med skagenröra

1 msk majonnäs
1 msk crème fraiche
1 tsk fin hackad dill
1 tsk riven pepparrot
1 tsk finhackad purjolök
75 gram skalade räkor
1 skiva tunnbröd (mjukt och fyrkantigt)
2 msk forellrom

Gör så här:

Blanda majonnäs och crème fraiche med dill, pepparrot och purjolök i en skål. Hacka räkorna och tillsätt dem. Fördela röran på tunnbrödet och rulla ihop som en rulltårta. Strax före servering skärs rullen i 6 bitar och bitarna garneras med forellrom.

Ostkanapé

150 gram roquefortost
½ dl mango chutney
6 rundlar kavring à 5 cm i diameter
6 valnötskärnor

Gör så här:

Blanda osten med mango chuteny. Toppa kavringsrundlarna med röran och garnera med en valnöstkärna.

Sandwich à la Knaust

2 msk riven pepparrot
1 dl bredbar pepparrotsost
2 skivor vitt landgångsbröd
2 lika stora skivor kavring (skär på längden)
4 skivor rökt renstek
3 msk fintärnad saltgurka
4 skivor kallrökt lax
2 msk finskuren dill

Gör så här:

Blanda pepparroten med pepparrotsosten. Bre hälften av blandningen på landgångsbrödet och den andra hälften på kavringen. Fördela rensteken och saltgurkan jämnt på det ljusa brödet. Lax och dill fördelas jämnt på kavringen. Lägg samman brödet, mörkt, ljust, mörkt, ljust. Linda in i fuktigt smörpapper och lägg sedan i press. Kantskär och skär i smala skivor strax före servering.

Gubbröra på mörkt bröd

3 hårdkokta ägg
5 finhackade ansjovisfiléer
1 tsk mildrökt kaviar
2 msk finhackad rödlök
1 msk finskuren gräslök
1 tsk finskuren dill
6 rundlar kavring à 5 cm i diameter
6 vippor smörgåskrasse

Gör så här:

Hacka de kalla äggen (utan skal) och blanda försiktig med ansjovis och kaviar. Tillsätt rödlök, gräslök och dill. Fördela gubbröran jämnt på det mörka brödet och garnera med smörgåskrasse.

Liten råbiff med löjrom

200 gram malen oxfilé
1 äggula
3 msk finhackad rödlök (1 msk till garnering)
2 msk finhackade rödbetor
2 msk kapris
Salt och svartpeppar
6 rundlar vitt formbröd à 5 cm i diameter
30 gram löjrom

Gör så här:

Blanda färsen med äggulan. Rör sedan ner 2 msk rödlök, rödbetor och kapris. Smaka av med salt och peppar. Bre färsblandningen på brödet och garnera med löjrom och rödlök.

Och sist men inte minst, vad vore icke mer passande än denna lilla avslutande kanapé.

Canapé Royal (Den kungliga kanapén.)

½ dl crème fraiche
2 tsk riven pepparrot
1 krm ättika
1 krm socker
6 rundlar formfranska à 5 cm i diameter
1 msk smör
6 stora tunna skivor kallröktlax
6 stora räkor (utan skal)

Gör så här:

Vispa crème fraichen till fast konsistens. Rör i pepparrot, ättika och socker. Smöra bröd rundlarna. Forma rosor av laxen och sätt dem på rundlarna. Klicka eller spritsa på crème fraiche blandningen och garnera med en stor räka per kanapé.

Hoppas att de här små godsakerna även frestar de mest avogt och negativa inställda människorna till den kulinariska delikatess som just kanapén är.

Ta en kanapé till, kära herr Ryding. 

Och förövrigt serverades den här menyn på Nobelmiddagen 1947.

Stekt kyckling med selleri, majrovor, lök, bacon
Äppeltårta med vaniljsås

Eder tillgivna översåte Egon Snusmumrik-Flädersnaps,  rojalist utav guds nåde och kanapéns evige beskyddare.

2 kommentarer:

  1. Jag tror bestämt att mina smaklökar tarvar minst en kanapé efter att ha läst ovanstående text.

    SvaraRadera
  2. Tackar! Bara att gå till närmsta snabbköp och inhandla ingredienserna. Och glöm ej att en kanapé eller fler alltid smakar bäst till en väl kyld Bollinger.

    SvaraRadera