lördag 23 april 2011

Annalisa Ericson. En ikon.

 En av min generations största har tyvärr avlidit. Skådespelerskan, revyartisten och dansösen, Annalisa Ericson har gått ur tiden vid den mycket aktningsvärda åldern av 97 år. 

En mer mångfacetterad och skicklig skådespelsrinna får man leta efter. Man kan utan tvekan också säga att Annalisa var min generations vackraste kvinna.

Och vem mins inte alla de rollprestationer som hon genomförde tillsammans med andra svenska storheter inom svensk film. Sigge Fürst, Thor Modéen, Sture lagerwall, och Nils Poppe var några av hennes mot skådespelare i många filmer. Annalisa medverkade i över femtio filmer, och i ett antal revyer och teaterroller också. 




Min personliga favoritfilm med Annalisa Ericson är utan tvekan ”Greven från gränden”, från 1949, där delar av den svenska skådespelareliten medverkade, som bland annat, Nils Poppe, Julia Caesar, Dagmar Ebbesen, Sigge Fürst, John Botvid, Sven Bergvall med flera.

Annalisa fick motta ett antal priser och utmärkelser för sin långa bana som skådespelarinna. 1962-Karl Gerhards Hederspris, 1990 Revyräven och slutligen 2001 en Hedersguldbagge av Svenska Filminstitutet.







Annalisa Ericsson är den sista av den tidens stora underhållare som nu tyvärr har gått ur tiden. En av min generations vackraste kvinnor och även idol. Utan tvekan den saltaste bönan i stan. Ja inte bara i stan utan också i hela Sverige.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar