torsdag 28 april 2011

En ny tsar tar över!

Mycket märkliga turer har det varit runt SAAB automobil på den sista tiden. Men nu så verkar dock allt ha löst sig till det bästa. Även om det är en ryss som tar rodret.

Vladimir Antonov heter visst denne man. Vilket genast för tankarna till, Владимир Александрович / Влади́мирович, (Storfurste Vladimir Alexandrovitj av Ryssland.) Tredje sonen till tsar Alexander II.

En sak som storligen oroa mig är den här Antonovs avsikter, för med ett sådant förnamn så kan vad som helst tydligen hända. Vladimir, är ett slaviskt namn som består av två ord: vlad och mir. Vlad betyder härska, och Mir betyder värld. Världshärskare med andra ord mina damer och herrar.

Nåväl han har tur som inte har samma förnamn som min skata till hushållerska, Rakel. Vilket de facto kommer från hebreiskan och betyder fårtacka. Haha.., så roligt, det förklarar ju ett och annat.

Nåväl Tsar Putin var här och visade ”macho” fasoner och nu kommer det en till. Den nye tsaren. Mina kära medborgare i Svearike, nu stundar hårda tider, för lyckades inte ryssarna invadera oss på drygt 400 hundra år från det ”Stora Ryska kriget, 1554-1557, som avslutades med freden i Novgorod, tills det senaste invasionsförsöket, det Finska kriget, 1808-1809, som avslutades med fredsfördraget i Fredrikshamn, så har de nu ändrat strategi.

De tänker helt enkel köpa upp hela den svenska basindustrin istället och på så vis försöka skaffa sig total makt över hela östersjöregionen, vilket blir ett innanhav i det nya storryska imperiet. Vad kunna vi göra åt detta? Icke något. Min gode vän Bankiren vid Vulture and Leach Capital Invest, Sten A Ockrelius har redan förberett sig på en dylik situation och flyttar nu över allt sitt kapital till ett offshorekonto på Bahamas. Han säger att någon kommunistisk expropriation vill han inte vara med om. Sanningen och säga om den gode bankiren, är att han ända sen han läste Aleksandr Isajevitj Solzjenitsyns, Gulag-Arkipelagen, så har han haft en stor rysskräck. Och det är inte utan att man får ha förståelse för den gode bankiren. För han hävdar att han icke vill sitta i läger och enbart få Borsjtj serverad i eviga dagar. Han säger att ryssarna icke har någon matkultur. Ja då förutom sin utsökta Beluga kaviar vill säga.

”De dricka enbart vodka i stora mängder samtidigt som de sörplar den där vedervärdiga rödbetssoppan”, säger han så fort ryssen kommer på tal. Vilket för mig direkt till vad jag egentligen skulle skriva om. Rysk matkultur. Jo trots bankirens klagan om att ryssen sakna matkultur så finnes där faktiskt en hel del gott att hämta i matväg i detta enorma land som Ryssland utgör.

Så kära läsare låt mig exkvivera och exponera mitt kunnande i den högre kulinariska gastronomins konster med att presentera en trerätters middag ur det mycket omfattande och stora ryska köket som skulle få vilken tsar som helst på knäna av hänförelse och tacksamhet.

Fortfarande "LÄS MER" knappen som gäller!



Förrätt.

Blinier med löjrom, rödlök och smetana.

3 l mjölk
125 g jäst
1 kg bovetemjöl
600 g vetemjöl
20 st äggulor
2 msk salt
500 g smör
20 st äggvitor
Vid servering:
5 l Smetana
2,5 kg löjrom
1 kg rödlök, finhackad

Tillagning.

1. Värm mjölken till 37°. Rör ut jästen i lite av mjölken, tillsätt resten av mjölken. Vispa ner bovete- och vetemjöl i smeten. Vispa äggulorna och salt. Låt jäsa i rumstemperatur under handduk ca 1 timme.
2. Smält smöret och låt svalna. Vispa vitorna till hårt skum. Blanda den jästa smeten med smör och vänd försiktigt ner äggvitorna.
3. Stek till gyllene blinier i blinipanna , ca 1/2 dl smet per blini.
4.Servera blinierna med smetana, löjrom och finhackad rödlök på klassiskt vis.

Jag måste tillstå att receptet på denna lilla intrikata förrätt icke är mitt eget utan hämtat från det excellenta Arla köket. Och alla mjölkprodukterna är naturligtvis hämtat från Arla också. Fattas bara annat. Svensk kvalitet skall det vara. Och för er som inte vet vad en Smetana är så kan jag säga att det är en tjock syrad grädde som erhålls om opastöriserad mjölk får stå och sedan skummas av.



Denna förrätt tarvar också naturligtvis en dryck och mitt förslag blir naturligtvis ett vitt vin från den före detta republiken i Ryssland, Georgien. Den heter ”Pheasant's Tears, Rkatsiteli, 2009” (bondens tårar). Finnes på statsmonopolet under nr 71897. Pris 139 kronor för hela 750 ml av detta vin. Ett kraftfullt vin med smak av honung, valnöt och aprikos.





Huvudrätt.

Ryska grillspett med smak av timjan.

Timjan
Ingredienser.

500g benfritt nötkött (helst av innanlår)
4 msk olja
1 Lagerblad
½ tsk timjan
1 krm svartpeppar
1 krm vitlökspulver
4 små lökar
12 färska champinjoner, små

Tillagning.

Skär köttet i ca 2cm stora tärningar, och lägg dom sedan i en skål.
Häll sedan på oljan på köttet och låt det stå ett tag, sedan ska du ta upp dom.
Lagerbladet och timjan ska stötas och blandas samman med svartpepparn och vitlökspulvret.
Vänd sedan ner dom oljiga köttbitarna i kryddblandningen.
Löken ska skalas och delas i små klyftor, borsta champinjonerna och skölj dem i kallt vatten.
Ta fram grillspett och varva en kött bit med en bit lök och en champinjon, är det alldeles för stora champinjoner dela dom på mitten.
Spetten ska grillas över glöd i ca 10min, men vridas på ofta så köttet blir grillat hela vägen runt.
Du kan också om det skulle bli dåligt väder steka spetten på en het panna med lite olja i ca 8min .

Kan serveras med curryris eller potatis sallad.



Ett passande vin till detta kommer också från föregående vingård, och är naturligtvis rött och heter ”Saperavi, 2007.” I Georgien kallas detta det svarta vinet tack vare sin djupröda ton. Smaken domineras av svarta vinbär och rostade mandlar. Vinet finnes också på statsmonopolet, nr 71894 och kan fås för det facila priset av 159 riksdaler per butelj.






Efterrätt.

Passionerad Pavlova.

Denna dessert är uppkallad efter den berömda ryska ballerinan Anna Pavlova som levde mellan 1881 0 1931. 

Ingredienser.

2 äggvitor
125 g socker
½ tsk ättiksprit 12%
2 ½ dl crème fraiche
½ vaniljstång
3 kiwifrukter
3 passionsfrukter

Tillagning.

Vispa äggvitorna till ett hårt skum under tiden som du tillsätter sockret lite i taget. Tillsätt ättikspriten under vispning. Marängsmeten ska vara en aning seg.
Klicka upp marängen i 4 rundlar på en bakplåt. Baka av i 125-gradig ugn i cirka 45 minuter.
Rör samman crème fraichen med innanmätet i vaniljstången. Skala kiwifrukterna och tärna dem 1x1x1 cm.
Fördela crème fraichen på marängerna och lägg kiwitärningarna ovanpå. Ta ur innanmätet ur passionsfrukterna och fördela över kiwin.

Och Voilà så har ni en superb liten trevlig efterrätt. Vad för dryck kan vi tänkas välja till detta då? Jo Rysk eller som den innan kallades sovjetisk champagne. Vilket den i och för sig inte får heta då Champagne som namn är en skyddad ursprungsbeteckning från viner från den franska regionen Champagne. Vi får helt enkelt kalla det för ett mousserande vin istället. Och det kommer inte från Ryssland utan Moldavien. Lite svårt att få tag på den berömda "Krim Champagnen numer."




” Moldova De Lux Red Sparkling”,  är mitt val. Ett rött mousserande vin från Moldavien. Nr 77420 på monopolbolaget. Pris 540 riksdaler. Säljes endast i sexpack á 750 ml. Men Champagne kan en man av min standard aldrig få nog av, så ett sexpack är helt i sin ordning. Vare sig det gäller ädlare drycker eller kvinnor.








Om du har vägarna förbi mitt gods Vladimir Antonov, så skall jag se om icke jag kan uppbringa en flaska äkta rysk vodka ur mitt abnorma spritförråd. Har nog en ”Сталина слезы.” (Stalins tårar), liggandes och dammar någonstans om inte min skata till hushållerska Rakel varit och tullat på den när hon var inne i sin politiskt röda period.

”Ура вам товарищей.Русские здесь!”

Egon Snusmumrik-Flädersnaps. Traktör av Snusidal med omnejd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar